Treasury ondersteunt de transitie van bedrijven naar de nieuwe economie

Voor velen is treasury ingewikkeld of zelfs eng. Maar niets is minder waar. Een treasury bewaakt systematisch geldstromen van de organisatie en signaleert tijdig financiële risico's en stelt de ondernemer daarmee in staat tijdig te kunnen reageren. En dat is in deze periode waar ontzettend veel gebeurd, van coronacrisis tot aan de Brexit, van essentieel belang. - Eerder verschenen in Analyse #79 - Toekomst van de Economie, gedistribueerd met het Financieele Dagblad.

“Velen denken altijd nog dat een treasury geld probeert te verdienen met geld. In tegendeel. Een treasury is in een bedrijf aanwezig om systematisch problemen tijdig te signaleren om zo de reactietijd te vergroten om adequaat te kunnen reageren op risico’s”, vertelt Irma Langeraert, oprichter en directeur van Ilfa. “Zo blijft momenteel de pond maar stijgen ondanks de Brexit. Voor veel bedrijven kan dit grote gevolgen hebben wanneer er niet tijdig maatregelen worden getroffen. Die maatregelen die wij als professionele treasury partner kunnen nemen daar zijn niet veel mensen mee bekend. Vaak doet een controller of CFO taken van een treasury naast de eigen werkzaamheden. En met alles wat er nu gaande is dat onvoldoende.”

Nieuwe economie

Momenteel komen er heel veel dingen samen. Langeraert: “De oude economie werkte op het principe van winstmaximalisatie, waarbij de aarde uitputten voor een nieuw product dat verscheept werd met een vervuilde olietanker normaal was. Maar we zijn er achter gekomen dat het leven veel minder maakbaar is dan gedacht ook kunnen we de wereld niet blijven uitputten. Dit betekent dat bedrijven nadenken en vaker voor duurzamere opties kiezen. Helaas zijn financiële instellingen als de banken daar nog niet op ingesteld. Zo staat een groot aantal boeren te popelen om te schakelen naar een biologische bedrijfsvoering. Hier zijn grote investeringen voor nodig, maar volgens de Oude Economie zitten die boeren aan de maximale financiering en zijn zij zo verplicht om te boeren volgens het ‘oude’ principe. De spagaat waar deze boeren in zitten komen op heel veel fronten terug in onze samenleving. Aan de ene kant is er de wens om zaken anders te gaan doen, en aan de andere kant werkt het financiële apparaat deze wil tegen. Als dé specialist helpt Ilfa graag om met de juiste informatie, op het juiste moment het juiste gesprek te kunnen voeren met succes. De teller staat inmiddels op € 3,2 miljard financiering voor maatschappelijke/duurzame vaak vernieuwende projecten. ”

Abonnementsvorm

Maar een treasury met een eigen afdeling is een enorme investering voor een bedrijf. Alleen de grote partijen kunnen zich dit veroorloven, gaat Langeraert verder. “Daarom zijn wij twintig jaar geleden gestart met het aanbieden van treasury in abonnementsvorm. Het bedrijf hoeft dus niet zelf een team of afdeling in te richten. Per maand of per week kunnen wij de treasury werkzaamheden samen met de klant invullen. Zo geven we de CFO rust en kan hij of zij weer focussen op de eigen werkzaamheden.”

Dashboard systeem

De geldstroom is als een film, aldus Langeraert. “En net als de film kun je ook het geld volgen in een bedrijf. Klanten kunnen naar ons toekomen voor een eenmalig advies, maar om de gehele film te volgen raden wij een abonnement aan. Zo kunnen we samen met de klant de film en daarmee het verhaal compleet maken. Via ons dashboard systeem wordt relevante data geïmporteerd van de klant en stelt ons zo in staat mee te kunnen kijken en te analyseren wat er met de geldstromen kan gaan gebeuren. Al twintig jaar bouwen wij toegankelijke treasury software. Zo kunnen we gemakkelijk inspringen op nieuwe ontwikkelingen  of zorgen we voor maatwerk voor onze klant. Daarnaast hebben wij een vergunning als beleggingsondernemer. Hiermee zijn wij in staat om te helpen om transacties te kunnen voltooien bij de bank voor de klant.”

Met Ilfa als flexibele, professionele treasury partner benut u uw tijd goed doordat tijdig financiële risico’s worden gesignaleerd. Door de huidige onzekere periode is het belangrijker dan ooit tijd te creëren door met de juiste informatie, op het juiste moment goed voorbereid te zijn op de uitdagingen van de nieuwe economie.